“Yerli çelik sektörünün güçlendirilmesi için 100’üncü yılda da çalıştık”
Adnan Aslan Çelik / İhracatçı Birlikleri (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı
Uzun yıllara dayanan tecrübesiyle ihracat performansını etkileyen sorunlarla baş etmeye çalışan Türk çelik sektörümüzün küresel düzeyde sürdürülebilir bir rekabet gücüne ulaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birlikleri Genel Sekreterliği’ne bağlı birliklerden biri olarak 2005 yılında faaliyete geçen Çelik İhracatçıları Birliği olarak Türk çelik sektörünü dünyaya tanıtma yolunda yolumuza devam ediyoruz. öncelikli hedefimiz olarak belirlediğimiz pazar payını artırmak.
2022 yılında 200 ülkeye ihracat yapan sektörümüzün dünyanın 8’inci, Avrupa’nın 2’nci büyük üreticisi, dünyanın 5’inci büyük ihracatçısı ve inşaat çeliği ihracatında dünya lideri konumuna geldiğini vurgulayabiliriz. 35,1 milyon ton ham çelik üretme kapasitesi.
Sektörel ticaret heyetleri çalışmalarına devam ediyor
Son teknolojiye sahip bölümümüz küresel rakipleriyle rekabet edebilecek potansiyele sahip olmasına rağmen korumacı tedbirler, Rusya-Ukrayna savaşı, yüksek enerji fiyatları ve küresel elektrikteki düşüş gibi birçok faktör nedeniyle 2022 yılını beklendiği gibi kapatamadı. çelik talebi. Sendika olarak 2022 yılından itibaren yaşanan aksaklıkların devam edeceğinin bilinciyle 2023 yılı faaliyet takvimini oluşturarak yola çıktık. İhracatımızı artırmaya ve yeni pazarlar yakalamaya odaklı tüm organizasyonlarımıza hız verdik. Yılın başından itibaren sektörel ticaret heyetlerimizi gerçekleştirmek için harekete geçtik. Macaristan, Romanya, Bulgaristan, İspanya, Belçika ve Polonya’da sektörel ticaret heyetlerimizi düzenledik. Şu anda Peru-Şili Sektörel Ticaret Heyeti adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yıl sonuna kadar farklı ülkelerde heyet etkinlikleri düzenleme planlarımızı sürdürüyoruz.
En büyük hedefimiz iş görüşmeleri yoluyla söz konusu ülkelere çelik ihracatımızı artırmaktır. Ayrıca düzenlediğimiz alım heyetleri ile hedef pazarlarımızdaki çelik alıcılarını Türkiye’ye davet ederek firmalarımızın ihracat performansına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Ayrıca Ur-Ge projelerimiz kapsamında alt branşlarımıza yönelik ihracatı artırıcı faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ayrıca küresel çelik konferans ve fuarlarına katılarak hem Türk çelik sektörünün tanıtımına katkıda bulunuyoruz hem de bölümün pazar payının artmasına destek oluyoruz.
Çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz
Türk çelik sektörümüz, küresel ölçekte değişen üretim yöntemleri ve teknolojik dönüşüm açısından dünya eşdeğerine sahip olup, yıllardır olduğu gibi serbest piyasa koşullarında rakipleriyle rahat rekabet edebilecek güce sahiptir. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023 yılını yerli çelik sanayinin korunması ve güçlendirilmesi yönündeki çalışmalarımızı sürdürerek tamamlayacağız.